Nexus Geographics: els primers 25 anys
Acabem els primers 25 anys de Nexus Geographics i comencem els segons. Fem balanç.
Vam fundar Nexus Geographics convençuts que localitzar la informació aporta valor i que podíem ajudar a les organitzacions a visualitzar la seva activitat sobre mapes per entendre, gestionar, decidir, comunicar, millor el que fan. Havíem d’explicar-ho.
Els inicis de Nexus Geographics
Situem-nos en el moment. 1997. Internet estava arrancant, el navegador més popular era Netscape (1994), Google (1998) no existia i Google Maps (2005) i l’iPhone (2007) encara s’havien d'inventar. Els mapes digitals eren una eina per a especialistes, rudimentària i cara, limitada als àmbits que treballaven amb el territori.
Llavors va aparèixer MapQuest (1996) i va llançar el primer servei de mapes per internet, gratuït i global (als USA, és clar.). Servia per localitzar punts de venda i donar instruccions per arribar-hi (Store Locator & Driving Directions). Ho van vendre a McDonalds, Levi’s, Shell, Ford, ... Van ser comprats per AOL. Després va aparèixer Vicinity, adquirida per Microsoft i Google va treure Google Maps el 2005.
Els primers webmappings de Nexus Geographics van ser per un projecte empresarial del grup Planeta, anomenat GeoPlaneta, per difondre els seus continguts turístics per internet, que acabava d’aterrar a Espanya.
Fins i tot ens vam atrevir a posar mapes navegables als telèfons Nokia, amb el protocol WAP, wireless application platform, un invent que no va funcionar gaire bé.
Mapes i oci
L’impuls que la indústria dels navegadors de cotxes va donar a la creació de mapes digitals globals, TomTom Go (2004), l’aparició dels smartphones amb GPS incorporat, iPhone (2007) i l’èxit de Google Maps van popularitzar l’ús dels mapes digitals especialment en les activitats d’oci, on busquem llocs on anar i com arribar-hi, fins al punt que actualment més de 4.000 milions d’usuaris actius utilitzen alguna aplicació de mapes habitualment.
Literalment, avui mig planeta utilitza els mapes diàriament.
Mapes i feina
Ara bé, i a la feina? Els fem servir amb la mateixa intensitat?
Els primers projectes en els que vam participar, perseguien ajudar a les administracions públiques a gestionar millor la seva informació territorial i publicar-la a internet per posar-la a l’abast del ciutadà: guia ciutadana, planejament urbanístic, guia turística.
Amb l’arribada dels mapes digitals globals i el GPS, vam participar en projectes per millorar les operacions logístiques de l’empresa privada que ha de localitzar, assignar i arribar al lloc on presta un servei: assistència en carretera, servei tècnic, paqueteria, etc.
En la darrera dècada hem viscut un fort creixement de l’ús dels mapes en la gran majoria d’activitats professionals. Actualment, organitzem la nostra activitat en sis sectors, amb casuístiques ben diferents:
- Ajuntaments: utilitzen els mapes per gestionar el territori, amb aplicacions estrella com l’urbanisme, la mobilitat, la localització dels expedients, els portals de mapes o la supervisió dels serveis urbans.
- Administracions públiques: gestionen infraestructures, serveis de seguretat i emergència, planificació territorial i serveis als ciutadans repartits en aquest territori.
- Mobilitat sostenible: amb informació al ciutadà per facilitar i promoure l’ús del transport públic i la bicicleta i solucions per planificar i gestionar l’oferta.
- Xarxes de servei: necessiten sistemes geogràfics per gestionar els seus actius, monitoritzar les operacions i analitzar la demanda.
- Logística: aportant solucions per veure l’estat de la flota de vehicles, geolocalitzar els serveis que han de realitzar cada dia i planificar les rutes optimitzant l’ocupació dels recursos disponibles.
- Negocis: utilitzen els mapes per mostrar la seva oferta, situant-la en un context que aporta valor.
Portals immobiliaris com Pisos.com, utilitzen cercalia.com de Nexus Geographics per mostrar la seva oferta.
El futur del sector
En tots aquests sectors, els propers anys veurem una proliferació dels casos d’ús de la tecnologia i la informació geogràfica, impulsada per diferents factors, que podem resumir en aquests tres:
- Informació
Sensors, intel·ligència artificial i machine learning: La disrupció en el camp de la captura de la informació geogràfica incrementarà el detall, freqüència i accessibilitat de la informació disponible (remote sensing, mobilemapping, drons, xarxes de sensors, info capturada per smartphones) i l’aparició de la IA/ML permet extreure informació i patrons automàticament de tot aquest volum de dades. Aquest fet, aquesta automatització, obre un mar d’oportunitats. - Escalabilitat
El salt al núvol (cloud) i tota la innovació que comporta a nivell tecnològic (contenidors, microserveis, integració continua), aportaran agilitat i escalabilitat a les solucions geogràfiques que dissenyem i comportarà nous models d’entrega i integració de serveis. Aquesta escalabilitat generarà sinèrgies que eliminaran barreres d’entrada i facilitaran que totes les organitzacions utilitzin i comparteixin mapes i informació. - El mapa és el bessó digital
El bessó digital és una representació virtual d’un objecte o procés físic, per monitoritzar, analitzar i simular el seu comportament, impulsat pel sector industrial. Doncs bé, el mapa és una abstracció de la realitat. És el bessó digital del mon físic en el que vivim.
És una eina imprescindible per tenir una visió holística del sistema, per integrar la informació generada per les diferents àrees de qualsevol organització i visualitzar-la conjuntament. Instrument fonamental per afrontar els reptes relacionats amb la sostenibilitat, el canvi climàtic, la justícia social, els 17 SDGs que ens planteja la ONU.
Aquesta evolució del mapa a bessó digital, donarà una abstracció més acurada, més detallada, més actualitzada, enllaçant exterior i interior, amb infraestructures subterrànies, amb representacions més reals, en tres dimensions i amb textures.
Bessó Digital (Digital Twin). Font ESRI:https://www.esri.com/es-es/digital-twin/overview.
La segona temporada de Nexus Geographics
Els primers 25 anys vam començar-los sols, quan el webmapping acabava d’aparèixer.
Els segons 25 anys, els afrontem acompanyats pel que estem convençuts que és el millor equip GIS del nostre país, amb mig món utilitzant els mapes en l’esfera personal, en un context de proliferació de l’ús dels mapes en qualsevol àmbit professional i una gran onada d’innovació en la captura, publicació i representació de la informació geogràfica. La segona temporada serà... encara més divertida!
La resposta del GIS a la pandemia. A finals de 2020, el mapa del COVID-19 del Johns Hopkins, plataforma ArcGIS del nostre partner ESRI, havia rebut més de 2 bilions de visites. Podrem funcionar sense mapes a partir d’ara?
Francesc Varela. Co-Fundador i CEO de Nexus Geographics des de 1997
Vaig estudiar Geografia a la UdL i la UAB, i un programa de direcció d'empreses a l'IESE
M’agraden els mapes, la muntanya, els llibres i el basket